Miten netin kautta voi tehdä töitä tai opiskella?

Netin käyttämiseen liittyy myös paljon hyvää eikä netin tarjoamia moninaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia voidakaan kieltää. Oikein käytettynä netti onkin erinomainen väline, joka avaa monia ovia. Netin avulla on mahdollista tehdä mielekästä työtä riippumatta paikasta ja ajasta – parhaimmillaan voit tehdä töitä vaikkapa uimarannalta käsin samalla herkullisia juomia siemaillen ja auringosta nauttien. Tällainen perinteistä työskentelytyyliä vapaampi ja omaehtoisempi tapa työskennellä tarjoaa monia aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä omasta elämästä aivan oman näköistä.

Työ netin kautta

Moni netin kautta työtä tekevä henkilö saattaa matkustella aikaisempaa enemmän tämän mahdollisuuden ansiosta ja tehdä töitä reissusta tai uudesta asuinmaasta käsin. Monessa mielenkiintoisessa maassa elinkustannukset ovat sen verran matalat, erityisesti jos niitä vertaa Suomen vastaaviin, ettei työtä ole kenties välttämätöntä tehdä edes kovin paljon tullakseen mukavasti toimeen. Tällainen työskentelytapa saattaakin tarjota työntekijälle mahdollisuuden leppoistaa elämäänsä ja hypätä oravanpyörän ulkopuolelle. Samalla hän saa kokea monia asioita myös työelämän ulkopuolella, koska vapaa-aikaa jää lyhentyneiden työpäivien ansiosta huomattavasti aikaisempaa runsaammin ja koska omaa ajankäyttöä on mahdollista säädellä aikaisempaa vapaammin.

Millaista työtä sitten netin kautta voi tehdä? Esimerkiksi käännöstyötä, valokuvausta, kirjoitustyötä tai vaikkapa blogin ylläpitämistä voi tehdä näppärästi netin kautta. Riippuu hyvin pitkälti omista taidoistasi ja koulutuksestasi, millaista työtä voit netissä tehdä. Jos netin kautta työskentely kiinnostaa, kannattaa luoda profiili yhteen tai muutamaan verkossa tehtävän työn ympärillä toimivaan portaaliin, joiden kautta tällaista työtä voi löytää. Profiilin luomiseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa, jotta siitä saa luotua ammattimaisen ja vakuuttavan. Kerro profiilissasi työkokemuksestasi ja koulutuksestasi ja liitä siihen ammattimainen, hyvä kuva itsestäsi. Joissakin tapauksissa myös työnäytteiden liittäminen saattaa auttaa saamaan työkeikkoja. Moni netin kautta tehtävästä työstä haaveileva haaveilee ammattimaisen blogin pitämisestä, mutta sepä ei olekaan aivan niin helppo juttu kuin saattaisi luulla. Aika harva blogi elättää kirjoittajansa, vaikka kyllä tällaisiakin menestystarinoita on nähty.

Opinnot netin kautta

Moninaisten työskentelymahdollisuuksien lisäksi netti tarjoaa myös aikaisempaa joustavampia opiskelumahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää, jos opinnot kiinnostavat ja jos elämä tuntuu vievän aivan eri suuntaan.
Myös netin tarjoamat mahdollisuudet opiskelua silmällä pitäen ovat yllättävän monipuolisia ja soveltuvat monenlaisiin elämäntilanteisiin. Ulkomailla asuvat suomalaislapset voivat esimerkiksi opiskella jopa peruskoulun netin kautta, puhumattakaan siitä, kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia netti tarjoaa aikuisopiskelijoille. Ja vaikkei peruskouluikäinen lapsi haluaisikaan opiskella koko peruskoulun oppimäärää, voi hän tästä huolimatta opiskella vaikkapa suomen kieltä netin kautta ja pitää näin kielitaitoaan yllä. Tästä voi myöhemmin olla arvaamatonta hyötyä.
Netin voidaan myös sanoa olevan oikea tiedon aarreaitta, mistä on hyötyä opinnoissa. Tosin tämän tiedon aarreaitan tarjoamiin tietoihin tulee osata suhtautua tietyllä kriittisyydellä, koska kaikki netissä sanottu tai kerrottu ei välttämättä ole totta. Lähdekriittisyys onkin erityisen tärkeää kerättäessä tietoa netistä. Tästä huolimatta e-kirjastot ja -kirjat ovat oivallisia tiedonlähteitä, joiden ansiosta tiedon leviäminen ja omaksuminen ovat aikaisempaa helpommin saavutettavissa. Enää ei ole välttämätöntä raahata kirjastosta valtaisia kirjapinoja saadakseen tietoa, vaan usein pelkän tietokoneen ja nettiyhteyden olemassaolo riittää tiedon saatavuuteen. Tämä on erityisen näppärää, jos asut vaikkapa maassa, josta on hankala saada englannin- saati suomenkielistä kirjallisuutta. Tällöin netti avaa sinulle ovia, joiden avaaminen kyseisestä paikasta käsin olisi erittäin haastavaa, ellei jopa mahdotonta. Voidaankin sanoa, että netti auttaa tekemään myös opiskelusta ajasta ja paikasta riippumatonta. Tämä tarjoaa myös opiskelijalle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä omasta opintopolustaan aivan omanlaisensa.